CLV Müşteri Yaşam Boyu Değer Nedir?
Bu makalede, müşteri yaşam boyu değer nedir? 2020 yılında CLV ‘nin önemi? CLV neden daha etkili kullanılamıyor? CLV nasıl kullanımlalı başlıklarını inceliyoruz.
CLV yani Customer Life Time Value olarak bilinen ve Türkçe açıklaması Müşteri Yaşam Boyu Değer uzun zamandır Internetten müşterilerini karşılayan firmalar tarafından görmezden gelinen en önemli değerlerden biridir. Müşteri yaşam boyu değeri bir çok pazarlamacı isim olarak bilseler de genel olarak kullanmadıkları gözlenmektedir.
Bu makalede aşağıdaki içeriklere ulaşacaksınız;
- CLV Müşteri Yaşam Boyu Değer Nedir?
- 2020’de Yaşam Boyu Değer Neden Önemli! ?
- Müşteri Yaşam Boyu Değer’i Nasıl Kullanabilirsiniz?
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Dijital Pazarlamacıların %34’ü CLV ‘nin ne demek olduğunu bilirken sadece %24’ünün 1 veya daha fazla bu konuda inceleme yaptığı görüşmüş.
CLV Müşteri Yaşam Boyu Değer Nedir?
(Customer Life Time Value)
Müşteri yaşam boyu değer, bir şirketin belirli bir süre boyunca müşteriye verdiği değeri temsil eder. Hesaplamak isterseniz şu formülle bir CLV hesabını basitçe yapabilirsiniz.
CLV hesaplamanın daha derinlemesine ve bireysel müşteriye odaklanmasına yönelik başka yöntemler de var. Eğer daha detaylı bir analiz yapmak isterseniz Harvard Business Review‘in 2014 yılında yayınladığışu makaledekihesaplama fonksiyonlarını kullanabilirsiniz.
2020’de Yaşam Boyu Değer Neden Önemli!
Müşterinizi tanımak ve ihtiyaçlarına yönelik pazarlama faaliyetleri yapmak Pazarlama Kanallarınızı daha etkili kullanmanıza ve müşteri tipine göre reklam harcaması yapmanıza olanak sağlar. Bu nedenle Yaşam Boyu Değer kendi içinde bir kaç farklı kategoriye bölünüyor. Standart Müşteri, High Müşteri ve VIP Müşteri olarak düşünebilirsiniz.
Örneğin yukarıdaki tabloyu incelediğimizde bir müşteri kümesinin yıllık verilerine baktığınızda her kullanıcı için Yaşam Boyu Değer hesabını görebilirsiniz. Bu durumda Standart kullanıcılar içinde alışveriş yapan müşteri hareketlerine bakıldığında 1 yılda ortalama kazanç 4 lira olarak gözükürken VIP kullanıcılara bakıldığında bu değerin kullanıcı başına 42 lira olduğu gözlemleniyor. İşte bu nedenle kullanıcılarınızın Müşteri Yaşam Boyu değerlerini bilmek ve buna göre Pazarlama Faaliyetleri yapmak ÇOK ÖNEMLİ!
En değerli müşterileri bulmak için kullanılan en eski model RFM analizidir. Bir müşterinin son satın alım zamanını , bu müşterinin bir satın alım yapacağı sıklığı ve satın alımlarının parasal değerini incelemek için RFM analizleri kullanılır. RFM analizi hala bu metriği arayan çoğu şirket tarafından kullanılan en yaygın işlemdir.
Bununla birlikte RFM oluşturmak ve buradan sağlıklı raporlar çıkarmak için çok fazla zaman ve insan gücüne ihtiyaç var. Buna ek olarak müşterilerin bilgisayarlarından, telefonlarından ve tabletlerinden alışveriş yaptığını da düşünürsek, birçok şirket tüm veri akışlarını ölçülebilir bir bütün halinde bir araya getirmesi her geçen gün daha da zor hale geliyor. Bu ayrı akışlardan anlamlı bir iç görü çıkarmaya çalışmak hem pahalı hem de verimsiz olabiliyor.