1 Yılda 60.000 Organik Ziyaret
Bu yazıda sizlere Kaclitreyakar.com web sitesinde 1 yılda yaptığım değişikliklerle nasıl 60.000 aylık ziyaretçiye ulaştığımın analizlerini ve detaylarını paylaşacağım.
Organik Trafik Hikayesi Nasıl Başladı
2013 Yılında hayata geçirdiğim Kaclitreyakar.com web sitesi ilk içeriklerini girmeye başladığım zamandan bu yana oldukça fazla ilgi görüyor. Bunun nedenini Türkiye’de bu alanda hem çok fazla kaynak bulunmaması hem de veri analizi konusunda kötü içeriklerin paylaşılması olarak görüyorum. Yıllar içinde özellikle Wordpress temalarından faydalanarak hiç teknik detay bilmeden içerik üretmek ve yayına almak için bir çok zaman ve efor harcamama rağmen istediğim trafiğe bir türlü ulaşamadığımı gördüm.
Bunun da en büyük nedeni sürekli değişen Google SEO algoritmalarına kullandığım temaların uyumsuz olması, düzenleme yapmak istediğimde ise teknik konuda yeteri kadar destek bulamıyor olmam diye düşünebilirsiniz.
Durum böyle olunca insan bu kadar zaman harcıyorum ve bir işe yaramayacaksa ben bu siteyi kapatayım diye düşünüyor. İşte tam bu noktada kendime bir şans daha verme kararı aldım ve bu hikaye bu şekilde başladı.
Zaman Akışı ve Planlama Süreçleri
Tarih olarak baktığıda 2019 Haziran ayında Google’ın yaptığı bir güncelleme ile bu planlama sürecine başlama kararı aldım. Hız metriklerini kontrol edeceklerini açıkladıktan tam 3 ay sonra Haftalık 4.000 kişinin ziyaret ettiği web sitem bir anda 1.500 kişilere düştü.
Buradaki asıl problemim yaptığım analizlerde sitede kullanılan Java Scriptler ve CSS ler gibi en temelde bulunan teknik konuların değiştirilmesi olarak gözüküyordu. Ancak temeldeki bu Java Scriptlerin değiştirilmesi web sitesi çalışmaz hale getirdiği için çıkış yolu bulmakta zorlanıyordum.
Temel seviyede HTML, Java Script ve CSS bilgisi ile bir Wordpress teması yazmaya karar verdim. Satın almak yerine kendi temamı yazmanın avantajı istediğim zaman tüm kodlara müdahale edebilecek olmamdı. Bir diğer avantajı da gereksiz tüm kod yapısından kendimi kurtabilecek olmamdı.
Böylece açtım Youtube üzerinden Wordpress tema nasıl yapılır diye yazıp videoları izlemeye. Mac bir bilgisayar kullandığım için MacOs işletim sisteminde yapılması gereken bir sürü iş vardı. Eğer bir web sitesi yapıyorsanız bilgisayarınızda bu web sitesini sanki server üzerinde çalışıyormuş gibi çalıştırabilecek bir Terminal Servisi kurmanız gerekiyor. Haliyle bir de bunu öğrenmek, ayarlarını anlamak ve sistemin doğru çalıştığından emin olmak zorunda kaldım. Bundan sonrası biraz çorap söküğü gibi gelmeye başladı.
Wordpress teması yapıyorsanız iyi bir planlama yapmanız, nasıl bir şema ağacınızın olacağını önceden belirlemeniz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki gibi bir Template Hierarchy şablonuna ulaştım.
Bu tabloda olması gereken sayfalar ve bu sayfa olmadığı durumda Wordpress yapısının alternatif neye bakarak hangi sayfaya yönlendiğinin çok güzel bir özeti bulunuyor. Bu planı da çıkarttıktan sonra tüm sayfaların boş hallerini klasör içine PHP dosyası olarak kaydettim ve böylece yapısal olarak hazır hale geldim.
Bundan sonraki süreçte artık tek yapmam gereken Time Planing ( Zaman Yönetimi Çizelgesi ) yapmaktı. Bu tür projelerde her ne kadar kendime yapıyor olsam da bir disiplin içinde olmak önemli. İşi sanki teslim tarihi olacak şekilde Haziran 2020 de bitirilecek şekilde tarihini belirledim ve hafta hafta hangi işlerin yapılacağını çıkararak bir zaman çizelgesi oluşturdum ve işe başladım.
İlk Adım – Tasarım & Bootstrap
Tasarım bir web sitesi için en önemli adımlardan biri. Oturup bir çizim programı kullanıp bir tasarım çıkaracak zamanım olmadığı için her adımı kendi içinde tasarlayarak başladım. Ancak burada önemli konulardan biri olan CSS yönetimi için hazır bir frameWork’e ihtiyacım vardı. Bunun için uzun zamandır kullanmayı planladığım Bootstrap Framework‘ü kullanmaya karar verdim. Bootstrap faydası Responsive tasarımı destekleyecek şekilde bir Grid yapısının olması, “Class” tag’ine hızlı CSS kodları ekleyerek istediğiniz tasarıma ulaşabiliyor olmanızı sağlıyor.
Bootstrap Kullanmanın Faydaları Neler?
Web sitemde Bootstrap kullandığım için hiç pişman olmadım. Zaman zaman bazı tasarım sıkıntıları yaşasam da bunların benim yanlış kurgulamalarım nedeniyle oluşan problemlerdi. Genel olarak faydalarını şöyle söyleyebilirim;
- Tamamen ücretsiz açık kaynak kodlu
- JS kodlarını isterseniz kendi Server’ınızdan isterseniz Bootstrap CDN den alabilme
- GRID Yapısı sayesinde responsive görünüm
- Döküman ve kaynak konusunda sınırsız bir içerik sağlaması
- Elementler için örnekler ile hazır kodları veriyor olmaları
- ICON desteği ile yönlendirme iconlarınızı daha hızlı oluşturmanız.
İkinci Adım – Java Script Kullanımı
Web sitesini yaparken dışarıdan olabildiğince Java Script kodu eklememeye gayret etme planı yapmıştım. Sitenin temelinde şu Scriptleri kullandım;
- jQuery Script Kütüphanesi
- Google Fonts Script Kütüphanesi
- Bootstrap Script Kütüphanesi
- Google Analytics Scriptleri
- Facebook Scriptleri
- PODS IO Script Kütüphanesi ( Admin )
Daha önceki yazılarımda Google’ın Core Web Vitals analizlerinden bahseden bir çok yazı yazdım. Bu yazıları buradan ulaşabilirsiniz. Buradaki metrikleri en çok etkileyen konuların başında “Java Script Yürütme Süresini Azaltın” şeklinde karşılaştığınız bir uyarı ile karşılaşırsınız. Bu yükleme süresini azaltmak için yapılması istenilen şeyin aslında;
- JS’nin boyutlarının küçültülmesi
- JS içindeki kullanılmayan gereksiz kodların kaldırılması
- JS’in hızlı bir şekilde yüklenmesi
- JS’in kullanılmıyorsa yüklenmemesi gibi içerikleri kapsıyor.
Bu yukarıda yazdığım detayları genel olarak raporlarda çok ilginç bir şekilde bahsetmiyorlar. Bunları bulana kadar o dönemde çok fazla zaman kaybetmiştim. Bu nedenle JS kullanımına dikkat etmem gerekiyordu. Yazacağım ya da ekleyeceğim hiçbir Script’in sitenin hızına etki etmemesi için bir çok yol denedim. Bu denediğim yollardan en verimli olanı Script lerin sayfanın sonunda yüklenmesini sağlamak olduğunu söyleyebilirim. Head kodunun içine yüklediğimde genel olarak hep hız hataları ve yükleme performans düşüşleri ile karşılaştım.
PODS IO Nedir?
Eğer temanız bir veri mimarisi üzerine kurulu olacaksa, bir bir araba sitesi olabilir, bir ürün satış sitesi olabilir, o zaman datanın yönetimi ile ilgili bir veri yönetimine ihtiyacınız var demektir. Bu ne anlama geliyor biraz daha açıklayayım. Örneğin bir ürün hakkında bilgi veriyor ve özelliklerini tutuyorsunuz. Bu durumda özelliklerin tutulduğu bir listeleme ya da tablo ile bu özelliklerin ilgili ürüne bağlanabiliyor hale geldiği bir yapıya ihtiyacınız var. Böylece ürün ve özelliklerin girişini yapabilir, site üzerinden gösterebilirsiniz.
Burada Wordpress ile kullanıma çok uygun Custom post types UI ve Advanced Custom adında iki ürünü var. Ancak bu ürünlerin faydasını araştırdığımda özellikle içerik eksiği ve örnekler konusunda yeteri kadar içerik bulamadım. Bu nedenle içerik ve örnek konusunda bu işle uğraşan birilerinin de bulunabildiği bir ürün aramaya başladım ve karşıma PODS IO çıktı. Hem Admin panel kurulumları hem de ön yüzde sunduğu kolaylıklar baya kurulum sırasında önümü açtı.
Üçüncü Adım – Sunucu ve CDN Kullanımı
Web sitesinin hız metriklerinde en önemli konulardan biri web sitesini barındırdığınız sunucuların tepki sürelerinin çok hızlı olması. Bu nedenle siteyi barındırdığınız sunucuların kaliteli olması gerekiyor. Bunun için kalitesine güvendiğim bir sunucu satınalmaya karar verdim. Server seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eğer profesyonel bir iş yapacaksanız paylaşımsız bir makinede, size ait özel bir IP ile verilen bir bilgisayara sahip olmanız. Bir de sunucuda yapılacak güncellemeler için ek ücretler ödememeniz. Mesela bir önceki web sitesi barındırma hizmeti aldığım bir CPANEL güncellemesi ve PHP versiyonu güncellemeleri için benden 100 USD para istemişti. Karar verirken bu tip noktaları araştırarak başladım ve sonuç olarak GoDady üzerinden profesyonel paketlerden birini satın aldım. Kurulum sırasında bana çok destek olduklarını söylemem lazım. Hiç yalnız bırakmadılar.
Tabi sadece sunucu satın almak yetmiyor. Eğer roket gibi hızlı bir site istiyorsanız arada Content Delivery Network işi yapacak ve sürekli sunucunun rahatsız edilmesini engelleyecek bir CDN hizmetine de ihtiyacınız var. Genel olarak halk arasında Cache sistemleri olarak da bilinen bu CDN hizmetleri gerçekten de sitelerin Dünya’nın her yerinde aynı hızlı açılması için iyi bir destek veriyor. Ben bu hizmet için en uygun olan CloudFlare sistemini kullandım. Başlarda ücretsiz olan versiyonu kullanarak başladım ancak sonrasında WebP görsel desteği ve sıkıştırma oranlarındaki daha fazla iyileştirmeler için 20 USD olan giriş paketine geçiş yaptım. Cloud Flare hizmetlerinden de inanılmaz memnun olduğumu söylemem lazım. Özellikle siteye gelen asılsız tüm atakları engelleyerek sitemi koruyor.
Dördüncü Adım – Siteyi Yayına Alma ve Performans Takibi
Eğer bir web siteniz varsa ve yeni bir alt yapı ile yeni siteye geçiş yapıyorsanız Google üzerinde bir çok iz bıraktığınız için web sitenizdeki linkleri dikkatlice değiştirmek 301, 401, 404 gibi hataları dikkatlice ayıklamanız gerekiyor. Bu oldukça yorucu bir iş. O yüzden buna çok dikkat etmeniz ve zaman ayırmanız gerekli. Yukarıda belirttiğim gibi Haziran 2021 de planladığım geçişi tam zamanında yaptım. 21 Haziran da geçiş işlemlerini yaparak Kaclitreyakar’ın V19 versiyonunu yayına aldım.
Benim burada inanılmaz bir şansım oldu. Normalde CorewebVitals ‘in ikinci aşaması olan tüm metriklerin kontrol edilmeye başlanacağı Mayıs Güncellemesi, Haziran sonuna ertelendi. Böylece güncelleme yapılmadan önce web sitesini yayına aldım.
Yukarıda göreceğiniz üzere yayına aldıktan sonra önemli bir trafik kaybı yaşadım. Bunun en büyük nedeni yayına alırken yaptığım bir hata nedeni ile sitenin 3 gün kendine gelmemiş olmasından kaynaklanıyor. Tabi bundan sonra da Google Linklerin değiştiğini gördüğü için trafik konusunda ciddi bir darbe daha yemiş oldum. O yüzden tekrar söylememde fayda var, yukarıdaki yönlendirme ve linkli güncelleme işini iyice takip etmeniz gerekli.
Haziran 2020 benim için bir milat olarak kabul edilecek olursa bundan sonra sitede çok fazla performans takibi yapmak ve siteye gerekli içeriğin girilmesi konusunda çalışmalar yapmak gerekiyordu. Web sitesinin belirli anahtar kelimelerde iyi olduğun bilsem de trafiği artırmak için yeni kelimelere ihtiyacım vardı. Burada otomatik metin oluşturma işinden yaralanmaya çalıştım. Google bu işi sevmiyor olsa da ürün detay sayfalarında ürüne ait otomatik metinleri kullanmak bana belirli bir oranda trafik sağlayacaktı ve bu nedenle toplam sayfadaki kelime yoğunluğunun %10 nu geçmeyecek şekilde otomatik bir pragraf yazdım.
Son olarak en önemli konulardan biri olan her ürün sayfasında Google sniped larından faydalanmak kaldı. Burada da ürünle ilgili kullanılabilecek FAQ alanlarını Google Schema yani Yapılandırılmış Veri İşaretleme üzerinden oluşturarak HTML kodunun için Google Robotların görebileceği şekilde yerleştirdim. Bu sayede birinci sayfadaki FAQ kısmında da yer almayı başarmayı planladım.
Beşinci Adım – Google Kendi Kendini Engelliyor
Evet yanlış okumadınız. Siteyi yayına aldıktan ve içerikleri hallettikten sonra Google Analytics, Tag Manager ve Google Adsense gibi kodların performanslarını takip ettim. Bu kodlar her performans analizinde en üstte düzenlemesi gerekiyor şeklinde çıkıyordu. Ben de hep kendi kendime google kendi kendine puan eksiği yazmaz diyip buraya çok odaklanmadım. Ancak Ocak 2022 de bu kodları sistemden kaldırdığımda bir anda inanılmaz bir trafik artışı ile karşılaşmaya ve bunun da etkisini görmeye başladım. Yaşadığım durumu Linkedin üzerinden şöyle paylaşmıştım
2021 Haziran ayındaki Google güncellemesi ile hız skorları iyi olduğu için SEO metriklerim almış başını yürümüştü. Mobilde 85, Desktop da 100 rakamını yakalamıştım.
Daha sonra 2021 Ekim ayında trafik 40k seviyelerine gelince artık şu server maliyetlerini Google reklamlarından kazanalım diyip Adsense içeriklerini tüm sayfalara yerleştirdim. Sayfalara giriş yapan Google ‘ın adsense JavaScript dosyalarının Coreweb Vitals e etkisiyle skorlarım Mobil 65 Desktop 73 e kadar geriledi.
Dedim ki google kendi kendini engellemez herhalde :)) ama ne göreyim Kasım sonunda arama hacimlerinde %67 düştüm. Önce Kasım ayında yapılan yeni güncellemeden olduğunu sandım. Site içindeki makalelere giriştim ama sonra şu reklamları bir kaldırayım fikri ile denemeye başladım. Günlük trafik %35 düşmüştü ve baya canım sıkıldı.
Aralık ayında hiç reklam olmadan 15 gündür sayılar Ekim ayından iyi hale geri geldi. Geçen senenin aynı dönemine göre de %173 büyüme var. Grafikte Aralık 2020-2021 karşılaştırmasını görebilirsiniz
Kerem Bozokluoglu | Linkedin Haberleri
SEO ‘nun Önemi Ne Kadar
2022 Nisan ayında aylık trafiğim 70K kullanıcıya ulaştı ve kategorisindeki 250 site arasına giren kaclitreyakar.com 1 senelik SEO optimizasyonuna cevap vermeye CorewebVitals verilerinin ne kadar önemli olduğunu ispat etmeye devam ediyor. Son bir ayda Türkiye’de 50.000 site barajını da geçtiği için artık hedef aylık 100.000 ziyaretçiye ulaşmak.
Yeni bir hedef daha var USA de aktif bir domain ile bilgileri taşıma ve farklı ülkeden işletilen domainin Google üzerindeki efektini görme üzerine olacak. #seo #google üzerine yazmaya devam edeceğim.
Umarım bu yazı sizin için verimli olmuştur. Lütfen yazının verimli olduğunu düşünüyorsanız bu yazıyı sosyal medya kanallarınızdan ihtiyacı olan tüm insanlara ulaşması için paylaşın. Şimdiden teşekkürler.